Вторник 19, Март 2024г.

История на училището

Из летописната книга….на Основно училище „ Кирил и Методий“ гр. Хасково

 

През далечната 1885г. Обществеността на град Хасково и представителите на народното просвещение в тогавашната Източна Румелия начело с народния поет Иван Вазов, чествайки така наречените Методиеви празници, вземат решение за построяване на ново начално училище, което да носи името на светите братя Кирил и Методий с цел да се увековечи тяхното безсмъртно дело. И през есента на същата година то вече е построено.

Разбира се било е много по-малко от сегашното, но е дало началото на историята на училището ни и е удовлетворявало нуждите на града от образование.

Първата сграда на някогашното училище “Св. Св. Кирил и Методий“ е на два етажа в характерния възрожденски стил: сводести прозорци и портик колони пред входа. През 1959 г. тази сграда е морално остаряла и непригодна, поради което се взема решение да се събори и да построи ново училище. Строежът му завършва през 1961 г. Учителят Димитър Дичев член на задругата на майсторите, заедно с родителите-дърводелци и други учители изработват кабинетните шкафове за новото училище.

Наред с учебната дейност в училището се развива и културно-масова дейност. В далечната 1927 г. учителят Захари Джунджулов поставя първата детска опера в гр. Хасково „Уловената птичка“.

През 1964 г. учителката по музика Маргарита Иванова създава първият мандолинен състав в града с 25 участници, а Пантелей Василев е ръководител и диригент. През 1969 на фолклорния фестивал „Китна Тракия пее и танцува“ малките танцьори от детската градина към училището печелят първо място. В 1970 г. учениците от училището отново са първенци.

През 2009 г. е достроена и открито новото крило на училището с нови кабинети и голям физкултурен салон.

През класните стаи на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ са преминали ученици реализирали се успешно в професионалната и обществена сфера: Красимир Захариев – диригент на симфоничен оркестър Хасково;  Пламен Петров – бивш министър на транспорта;  д-р Румяна Димитрова – зъболекар; д-р Татяна Атанасова - педиатър; д-р Атанас Михайлов специалист в областта на хомеопатията; Зл. Велева – журналист ; Деница Атанасова – завършила университета „Сент Елизабет“ в Ню Йорк, понастоящем анализатор в гр. Хюстън; Никола Атанасов Чолев, завършил Йейл университет от Блъшляновата лига, в момента програмист и специалист в Ню Йорк; Атанас Димчев Атанасов – … Маастрихт Нидерландия. Радослава Дъбева – завършила стоматология в Германия и много други – преподаватели, военнослужещи, бизнесмени и инженери.

И днес училището продължава тази положителна традиция. Тук се обучават деца от първи до седми клас, които намират поле за изява на своите възможности и способности. Под грижата на квалифицирани педагози и специалисти децата се обучават и възпитават така, че да заемат свое достойно място като хора и граждани в изграждането на демократична и преуспяваща България.

Сподели: